Mi a különbség a részvények és a kötvények között?

Két népszerű befektetési típus a részvény és a kötvény. Míg az előbbi egy vállalatban való tulajdoni részesedést jelent, addig az utóbbival hitelt ad a kötvény kibocsátójának. Mit jelent ez a befektető számára?

A részvény, mint tulajdonjog

A részvények egyszerűen a vállalatok tulajdoni részesedései. Amikor egy vállalat részvényeket bocsát ki, akkor saját magából ad el egy részt. Amikor egy cég terjeszkedni szeretne, de azt nem tudja megtenni kizárólag a saját működéséből származó bevételből, a tőkepiachoz fordulhat pénzért. Ennek pedig az egyik módja a vállalat részvényekre való felosztása. Ezután a részvények egy részét eladhatják a nyílt piacon, az úgynevezett első nyilvános kibocsátás (IPO) során. Amennyiben részvény vásárlás mellett dönt, Ön is résztulajdonossá válik.

részvény

A kötvény, mint hitel

A kötvények hitelviszonyt jelentenek – de ezt hogyan kell érteni? Amikor egy szervezet kötvényt bocsát ki, akkor adósságot bocsát ki, azzal az ígérettel, hogy a pénz felhasználásáért kamatot fizet. Egy kormány, vállalat vagy más szervezet, amelynek pénzbevonásra van szüksége, pénzt vesz fel a nyilvános piacon. Ezután a kölcsön után kamatot fizet a befektetőknek, akik kölcsönadták nekik a pénzt.

Minden kötvénynek van egy névértéke, amely után kamatot fizet. Ha például egymillió forintról van szó és 4 százalék a kamatláb, akkor évente negyvenezer forintot fizet a befektetőnek, amíg az le nem jár. A lejárat után a befektető visszakapja az eredeti tőke teljes összegét. Ha a kibocsátó valamilyen oknál fogva nem tudja teljesíteni a kifizetést, például mert csődbe ment, a befektető nem kapja vissza a befektetett összeget. A kötvények szerencsére alacsony kockázatú befektetésnek számítanak, ezért ez ritkán fordul elő. Továbbá, ha egy vállalat csődöt jelent, előbb kell visszafizetnie az adósságait, ami azt jelenti, hogy a kötvénytulajdonosok jobb helyzetben vannak annál, akinek részvény van a birtokában.

Mi a különbség a befektetők szemszögéből?

Minden részvény egy részvénytulajdont képvisel egy vállalatban. Ez azt jelenti, hogy a tulajdonos osztozik a vállalat nyereségében és veszteségében, de nem felelős a vállalat kötelezettségeiért. Aki részvénybe fektet, az akkor jár jól, ha a vállalat teljesítménye rendkívül jó és az értéke idővel növekszik. Ugyanakkor azt a kockázatot is vállalja, hogy a vállalat rosszul teljesít, így a részvény árfolyama csökken. A legrosszabb esetben a vállalat csődöt jelenthet, és akár teljesen meg is szűnhet.

Az egyes részvények és a teljes részvénypiac általában a befektetési spektrum kockázatosabb végére sorolhatóak. Árfolyamingadozások lehetnek és a befektetők rövidtávon pénzt veszíthetnek. A részvény ideális piaci környezetben, valószínűleg jobb hozamot ér el, mint a kötvény. Azok számára, akiknek hosszútávú pénzügyi terveik vannak, a részvény jó választásnak bizonyul.

részvény

A kötvények nem rendelkeznek olyan magas hozampotenciával, mint a részvények, de a jövedelmüket növelni vágyó befektetők mégis kedvelik. Hogy miért? Mert kevésbé kockázatos, mint a részvény. A piaci árfolyamuk ugyan ingadozhat, de a kötvények túlnyomó többsége a lejáratkor általában a teljes tőkeösszeget visszafizeti, és sokkal kisebb a veszteség kockázata, mint a részvény esetében.

Melyiket éri meg választania?

Sokan a diverzifikáció érdekében részvényekbe és kötvényekbe is befektetnek. A részvény és kötvény megfelelő arányának meghatározása az Ön portfóliójában függ a pénzügyi terveinek időhorizontjától, a kockázattűrő képességétől és a befektetési céljaitól.

A befektető saját maga kell, hogy meghatározza a kockázatvállalási hajlandóságát. Ez az adott helyzetben függ a személytől, függ a piaci helyzettől, függ a szakmai rálátástól és számtalan egyéb tényezőtől.

Mindenkinek megvannak a saját pénzügyi céljai. Próbálja meg ezeket szem előtt tartani, amikor kiválasztja, hogy milyen befektetéseket eszközöljön. Amennyiben bizonytalan, kérje pénzügyi szakértő segítségét!

részvény