Részvénybefektetések előnyei és hátrányai

Manapság már rengeteg befektetési lehetőség közül választhat, aki szeretne megtakarítani. Ezt a cikket ajánlom a figyelmébe, ha érdeklődik a részvénybefektetések iránt. Ahhoz, hogy mérlegelni tudja, hogy megfelelő lenne-e az Ön számára, meg kell ismerni a részvények előnyeit és hátrányait egyaránt.

A részvénybefektetés 5 előnye

1. A részvények könnyen beszerezhetőek

Akár brókereken, akár pénzügyi szakemberek keresztül megvásárolhatja a részvénybefektetéseit, vagy ha úgy tetszik, online felületeken. A tőzsde megkönnyíti a vállalati részvények megvásárlását; onnantól, hogy létrehozott egy számlát, percek alatt veheti meg azokat.

2. Az infláció nem viszi el a részvénybefektetés hozamár

Vannak alapok, ahol az infláció bizony bekebelezi a hozamot. A részvénybefektetéseknél ez nem áll fenn. A részvények átlagosan éves 10% fölötti hozamot hoznak, ami magasabb, mint az éves inflációs ráta. Ez azonban azt is jelenti, hogy hosszabb időtávra kell terveznie – így akkor is érdemes lesz megtartania befektetését, ha épp azok értéke átmenetileg csökken.

részvények
3. Profitál a növekvő gazdaságból

A gazdaság növekedésével a vállalati bevételek és a részvények árai is nőnek. A gazdasági növekedés munkahelyeket teremt, ami jövedelmet az embereknek, az pedig forgalmat. Minél több a fizetés, annál nagyobb a fogyasztói kereslet, ami több bevételt hoz a vállalatoknak. Ez segít megérteni az üzleti ciklus fázisait – a növekedést, a csúcsot, a hanyatlást és a mélypontot.

4. Részvények általában könnyen eladhatóak

Nem utolsó szempont, hogy amilyen könnyen beszerezhetőek a részvények, olyan könnyen el is lehet őket adni általában. A részvényeit gyorsan és valamennyi tranzakciós költség ellenében készpénzre válthatja, azaz erős a likviditás. Ez különösen jól jöhet olyankor, amikor épp szüksége van a pénzére.

Mindez az ideális piaci körülményekre érvényes. Ha válság van, akkor a részvények iránti kereslet is csökken, ezért a likviditással is lehetnek problémák. Ez a részvénybefektetés egyik hátránya is.

5. Részvények kereskedési stratégiája

A legtöbb részvény befektető célja, hogy alacsony összegért vásároljon és drágán adjon el, ezért olyan növekvő vállalatokba fektetnek, amelyektől azt remélik, hogy idővel felértékelődnek. Ez azon befektetők számára is vonzóak, akik nap mint nap adnak és vesznek, és azok számára is, akik a „buy-and-hold” stratégiát alkalmazzák. Az első csoport a rövidtávú trendeket használja ki. A második csoport, a „buy-and-hold” szó szerint lefordítva azt jelenti, hogy vedd meg a részvényt és tartsd meg, azaz a piaci részvények árfolyamának ingadozását a hosszútávú megtartással próbálják csökkenteni. Mindkét csoport abban bízik, hogy jól választja meg a részvényeit, ezáltal túlszárnyalva a piacot. Más befektetők pedig olyan részvények megvásárlását részesítik előnyben, amelyek osztalékot fizetnek – ezek a vállalatok azonban kevésbé intenzíven növekednek.

Az alábbiakban végigvettük a részvénybefektetések 5 legnagyobb előnyét, de nézzük meg, hogy mi van a mérleg másik oldalán, azaz a hátrányokra.

A részvénybefektetés 3+1 hátránya

1. A részvénybefektetés kockázatos

Ha egy vállalat rosszul teljesít, a befektetők eladják a részvények egy részét vagy egészét, és ekkor a vállalat részvényeinek árfolyama zuhanórepülésbe kezd. Ilyenkor, ha kevesebbért adja el, mint amennyiért vette, elveszítheti a befektetett pénzének egy jelentős részét is.

2. A részvények kiválasztása időigényes

Minden egyes vállalatot körültekintően meg kell vizsgálnia, mielőtt megvásárolná azok részvényeit, így megbizonyosodva arról, hogy nyereséget hoznak majd az Ön számára. Nem véletlenül egy külön szakma. Meg kell tanulnia értelmezni pénzügyi kimutatásokat és az éves riportokat, továbbá a vállalat fejleményeit és híreit is követnie kell. Szintén elengedhetetlen, hogy figyelemmel kísérje a részvénypiac alakulását – ugyanis egy piaci összeomlás még a legerősebb vállalatok részvényeinek árfolyamát sem kíméli.

részvények

3. Érzelmi hullámvasút

A részvények értéke egyik percről a másikra emelkednek és esnek vissza. Az emberek hajlamosak rá, hogy mohóságból magas áron vásároljanak és félelemből eladjanak alacsony áron. A legjobb, amit tehetünk, ha nem nézzük folyamatosan a részvények árfolyam-ingadozásait, hanem rendszeresen, bizonyos időközönként ellenőrizzük azokat.

+1 Likviditás elvesztése

Egy komolyabb eladási hullám a kereslet hiányát okozhatja, ezért előfordulhat, hogy nem tudod időben eladni a részvényedet. Emellett arra is volt már példa számtalanszor, hogy a kereskedést átmenetileg korlátozták vagy megszüntették az adott értékpapírral.

Részvények Diverzifikációja – a kockázat csökkentése

A diverzifikáció elsődleges célja, hogy a kockázatot úgy ossza el, hogy az egy-egy részvény teljesítménye ne feltétlenül függjön össze a teljes portfólió teljesítményével. Ha Ön sem szeretné, hogy a sikere egyetlen vállalat teljesítményén múljon, a részvénybefektetésének kockázatát csökkentheti diverzifikálással. De mi alapján diverzifikáljuk azokat? Íme néhány ötlet:

A vállalat mérete szerint

Vannak kis, közepes, és nagy piaci kapitalizációjú vállalatok. Azért jó, ha különböző méretű vállalatok részvényeit birtokoljuk, mert a visszaesés egyes szakaszaiban másképp teljesítenek a részvények.

A vállalat földrajzi helye szerint

A tőzsde minden korábbinál egyszerűbbé tette a globális befektetéseket. Válasszon különböző régiókból, fektessen hazai és nemzetközi részvényekbe egyaránt! Ezzel elkerüli a túlzott koncentrációt egyetlen piacon. A fejlődő országokban nagy a növekedési potenciál, ugyanakkor a nagyobb is a kockázat.

 A befektetés típusa szerint

Ez a részvények, kötvények és árucikkek vagy akár befektetési alapok keverékét jelenti. Idővel ez a legjobb módja annak, hogy a legkisebb kockázat mellett a legmagasabb hozamot érje el. Ha nem tudja, hogy a részvénybefektetés mellé milyen típusú befektetést válasszon, mindenképpen érdemes egy pénzügyi szakemberrel konzultálnia, aki segíthet Önnek.

részvények