Sikeres befektető

Minden évben sok millió befektető teszteli a képességeit a pénzügyi piacokon, de a legtöbbnek csökken a kezdeti lelkesedést a tőkével együtt, és továbbállnak. Csak a befektetők egy szűk csoportja képes szembemenni a kezdeti esélyekkel és tud sikeres befektetővé válni. Mégis mi az, amiben különbözik a sikeres befektető a középszerűektől, hogy lehet bekerülni ebbe az exkluzív klubba?

Először nézzük meg, hogy mi nem szükséges, hogy sikeres befektető legyél:
Nem szükséges különleges tanfolyamokat elvégezned, vagy Manhattan-be költözni, és a Wall Street-en dolgozni 1-2 évtizedig, bár vannak kiváló kereskedők, akik ezt az utat követték. Nincs szükség óriási kezdőtőkére. A fejlődést és a tőke növelését el lehet kezdeni kicsiben is, az eszközök ugyanúgy adottak hozzá. Arra sincs szükség, hogy bejárj valahova napi rendszerességgel, mint egy munkahelyre, csak azért, hogy másokkal együtt ötletelj.

Most nézzük, hogy mi szükséges ahhoz, hogy a tömeg fölé emelkedj, és felturbózd a befektetési eredményeidet. Ez a fontosabb rész.

Kezeld úgy a befektetésed, mint egy vállalkozást

Kezdésnek a legfontosabb, hogy kezeld a befektetést üzletként, és ne úgy, mint valami hobbi, vagy nyerőgép. Ehhez komoly erőfeszítésre van szükség, mert a legtöbb embernek olyan pénzügyi korlátaik vannak, amelyek főleg akkor jönnek elő, amikor kockázatot kell vállalni. Úgy lehet túljutni ezen a fejfájáson, hogy valós üzleti tervet készítünk, amiben leírjuk az induláshoz szükséges tőkét, a befektetési eszközöket, piacokat, és sorra vesszük a stratégiákat, amiket használni fogunk. A tervet azzal tehetjük teljessé, hogy reálisan elérhető éves profitcélt tűzünk ki.
Tudd, hogy mennyi időt akarsz rászánni, írd le, hogy milyen szabályokat fogsz betartani stb.

Vezess részletes feljegyzéseket befektetéseidről

Részletesen vezesd a befektetésed történetét. Időnként nézd át, hogy nyomon kövesd a fejlődésedet.. A feljegyzésekhez hozzáírhatsz ötleteket és meglátásokat is. Ezeket később visszatekintve felhasználhatod a stratégiád és a kockázatkezelésed javításához. Ha a feljegyzéseket elkezdted, tartsd szem előtt, hogy hosszútávra rendezkedsz be, és folyamatosan a saját képességeidet fejleszted. Egyáltalán nem biztos, hogy néhány hónap elég lesz arra, hogy mélységében átlásd a piaci mozgásokat.
Ez a módszer is csak akkor lesz hatékony, ha tudsz tanulni a hibáidból. Időnként szükséges önrevíziót tartani.

A sikeres befektető specializálódik

Válj specialistává a befektetői karrieredben, amilyen gyorsan csak tudsz. Válassz ki speciális speciális befektetési eszközöket, ami leginkább megfelel a temperamentumodnak, a tudásbázisodnak és nem utolsó sorban a kockázatvállalási hajlandóságodnak. Olyan befektetési irányokat kell megtalálnod, amely leginkább passzol a személyiségedhez. Így pozitív eredményt újra és újra meg tudod ismételni, ezzel hosszútávon növelve a tőkéd.
Az első lépés mindig a kockázat kontroll alatt tartására irányul, és utána foglalkozunk az elérhető nyereséggel. Ha ezt az egy koncepciót elsajátítod, máris elindultál az sikeres befektetővé válás felé vezető úton.

sikeres befektető

Bölcsen válaszd meg az információs forrásaidat

Nagyon könnyen magával ragad a média cirkusz, aztán nézheted vég nélkül az okosan beszélő emberek parádéját, és közben alig adnak használható információt. Kapcsold ki a TV-t és iratkozz fel egy-két valós idejű, megbízható hírportálra, ahol érzelmek és reklám nélküli (amennyire lehetséges) híreket és elemzéseket kapsz folyamatosan. A legjobb, ha egy befektetési szakember segítségére hagyatkozol. Rengeteg olyan befektetési megoldás van, amely nem csak egy termék, hanem szolgáltatás is. Sokat számít, amikor kételyeid támadnak és fel tudsz hívni valakit a kérdéseiddel.

Ne feledd, hogy a hírek általában mire eljutnak hozzád, addigra már a hatása érzékelhető lesz a piacon.

Találj egy szakembert magad mellé

Most jön a nehéz rész. Ahhoz, hogy sikeres befektető legyél, mások tapasztalatai illetve tanácsait érdemes megfogadni. Ez egy nagyon nehéz feladat, hiszen saját magukat hirdető gurukat látunk mindenhol, akik folyamatosan ontják az okos gondolataikat a közösségi oldalakon és hírlevelekben.
Sajnos nem tudod előre eldönteni, hogy ki az, aki tényleg segíthet neked, és ki az, aki csak beszél róla, elkerülhetetlen, hogy kipróbáld sok ilyen embernek a tanácsait és módszereit. Idővel aztán le tudod szűkíteni a kört néhányra, akik valóban értenek hozzá, és hajlandóak is segíteni neked a fejlődésben.
Az sem mindegy, hogy a szakemberrel mennyire passzoltok gondolati szinten egymáshoz.

Vigyázz magadra

Ez a feladat mind közül a legnehezebb. Ha úgy döntöttél, hogy végigjárod az utat, folyamatosan meg kell figyelned a szokásaidat és a személyes kapcsolataidat. A sikeres befektető tudatos. A nem megfelelő táplálkozás, valamilyen drog használata, vagy a kialvatlanság aláássa a mentális képességeidet és a fókuszodat. A fókuszáltság viszont elengedhetetlen ahhoz, hogy napról napra bevételt termelj a piaci mozgásokból. Ha a nem megfelelő szokásokhoz hozzáadódik egy problémás házasság, vagy rossz viszony a családoddal, akkor még nagyobb az esélye annak, hogy a fókusszal együtt elveszted a pénzed egy részét a befektetés során. Meg kell értened, hogy nagyon erős összefüggés van aközött, hogyan érzed magad, és milyen számszerű eredményeket érsz el az év végén. A befektetéseid az utolsó hely ahova érdemes magaddal vinned a személyes problémáidat. Szokj le a dohányzásról, menj el edzeni, vegyél virágot a párodnak. Fontos feladat vár rád, és ehhez top formában kell lenned. Iratkozz fel és segítek elindulni vagy rajta maradni az úton.

sikeres befektető