Szabad felhasználású hitel

Manapság, ha az embernek plusz pénzre van szüksége a saját tartalékain felül, számos lehetősége van arra, hogy kölcsönhöz jusson. Azt azonban igen nehéz elsőre eldöntenünk, hogy a rengeteg termék közül, melyik is az igazán nekünk való. Miután ekkora választékkal állunk szemben, hosszas utánajárásba telik, mire megtaláljuk a céljainkhoz leginkább illő hitelt. Ahhoz, hogy időt és energiát spórolhassuk létezik szabad felhasználású hitel a piacon, ami gyors fedezetet biztosíthat hirtelen kiadásra. Ezekkel, a szó szerint bármire felhasználható kölcsönökkel könnyedén átléphetjük a pénz okozta korlátainkat.

Miután a szabad felhasználású hitelhez nincsen szükségünk meghatározni az összeg felvételének célját, így az több problémánkat is orvosolni tudja. Ezeknek a termékeknek a piacán találhatunk kisebb összegű személyi kölcsönöket és sok millió forintig terjedő jelzáloghiteleket is. Így minden lehetőségünk megvan arra, hogy bármilyen pénzügyi hiányt könnyedén áthidaljunk. Mint minden kölcsön esetében a szabad felhasználású hitelnél is alaposan körbe kell néznünk, hogy a lehető legjobb ajánlatot választhassuk.

Miért éri meg a szabad felhasználású hitel?

A kötött felhasználású hiteleket általánosságban az jellemzi, hogy rengeteg papírmunka és utánjárás kell a felvételükhöz. Ez azért is van, mert a bankok szeretnének meggyőződni arról, hogy a kölcsön valóban a meghatározott helyre került-e. Ehhez mindenképpen igazolnunk kell a felhasználást az intézmény által bekért dokumentumokkal. Ez a legtöbb esetben nem csekély pénzünkbe és időnkbe fog kerülni. A szabad felhasználású hitel ezzel szemben egy sokkal könnyebben járható út. Nézzük hát meg, hogy miről is van szó.

szabad felhasznalasu hitel

A szabad felhasználású hitel attól válik igazán népszerű termékké a bankok palettáján, hogy számos problémánkra nyújthat hatékony megoldást. Míg a célhoz kötött hitelek csak bizonyos dologhoz tudnak hozzásegíteni, addig ez a kölcsön sok-sok szükséget orvosolhat egyszerre.

 Szinte mindenki találkozott már olyan helyzettel, amikor egyidejűleg több helyre is kellett volna a pénz. Nem minden ember rendelkezik annyi megtakarítással és tartalékkal, amely egy hirtelen költség esetén mindig kéznél van. Így egy váratlan orvosi kezelésre, mindennapi eszközeinkben keletkezett kár kifizetésére, vásárlásra vagy felújításra is nagy segítség lehet ez a hiteltípus. Az igazi népszerűsége pedig abban rejlik, hogy a hagyományos hitelekkel összehasonlítva a szabad felhasználású hitelek olcsóbbak.

Mi a fedezet egy szabad felhasználású hitel esetében?

Ennél a kérdéskörnél érdemes azonnal kétté is választani kölcsöntípusokat. Ugyanis a tízmillió forint alatti hiteleket személyi kölcsönöknek nevezzük, míg az a felettieket jelzáloghiteleknek. Itt már a név is sokat mondó lehet, hogy mely esetben szükséges feltétlenül az ingatlan fedezet. Ugyanis a bank mindig biztosítani szeretné magát arról, hogy semmiképp se veszítsen a kiadott kölcsönökön. Azonban nem minden hitelterméknél kell kockára tennünk a már meglévő ingatlanunkat.

A szabad felhasználású személyi kölcsönöknél jóval könnyebb lesz a dolgunk. Általában az itt támasztott feltételek jóval egyszerűbben teljesíthetők, és így hamarabb juthatunk a kívánt hitelösszeghez is. Ha esetleg nagyobb össszegben gondolkoznánk, akkor az is megoldható ezzel a hitelopcióval.

Ennél a terméknél a fizetésünk lesz a mi fedezetünk, aminek meg kell felelnie a bank által elvárt minimumnak. Ha ez stimmel, akkor már csak a papírmunka vár ránk. Ahogy az előbb említettük, van lehetőség nagyobb összegű szabad felhasználású hitelre is, azonban itt már adóstárs bevonása is szükségessé fog válni. Minden esetben a havi jövedelem vagy azok összessége fog számítani. Ez alapján álllapítja meg a hitelező bank, hogy képesek leszünk-e törleszteni.

Korlátozások a szabad felhasználású hitel esetében

Jelenleg vannak korlátozások a hitel összegét tekintve, most tekintsük át, hogy mik is azok. Először is van minimum jövedelmi szint. Ha ezt nem éri el a fizetésünk, akkor abban az esetben nem juthatunk szabad felhasználású kölcsönhöz. Viszont, ha megvan ez az előírt szint, akkor is lesznek még előírások az összegek mértékét illetően. Itt a bankok a jövedelemarányos törlesztőrészlet mutató szerint fognak mérlegelni a hitel összegét illetően. Ezeknek a szabályoknak az az egyértelmű és világos célja, hogy ne adósodhassunk el.

szabad felhasznalasu hitel

Nagyobb összegnél már jóval bonyolultabb lesz a helyzet. Ugyanis a nagy összegű hitelek esetében szükségünk lesz ingatlanfedezetre is, ezért ezeket jelzáloghiteleknek nevezzük. Ilyenkor a bank, hogy biztosítsa a kiadott kölcsönt, saját vagy kezes tulajdonában lévő ingatlan bevonását is kérni fogja a jövedelmünkön kívül. Ez egy kellemetlen körülményt von magával. Amennyiben nem tudjuk törleszteni a bank irányába a kölcsönt, úgy elárverezheti az ingatlant, és abból rendezheti a fennmaradt tartozásunkat. Egy ilyen hiteltermék felvételét mindig alaposan gondoljuk át, hogy ne kerülhessünk a fent említett szituációba.

Szabad felhasználású hitel igényléshez szükséges dokumentumok

Mielőtt betérnénk a hitel felvételéhez kiválasztott bankhoz, az előtt érdemes tájékozódni, hogy mit kérnek a hiteligénylésnél. Ezeket a dokumentumokat és igazolásokat vigyük is magunkkal. Ezzel mindenképp előrébb leszünk, hiszen ilyen esetben az ügyintéző azonnal el tudja indítani a kívánt folyamatot.

Alkalmazottként személyigazolványra (vagy útlevélre, jogosítványra) lesz szükségünk, plusz lakcímkártyára. Vinnünk kell még egy legfeljebb 30 napos munkáltatói jövedelemigazolást, vagy az utolsó 3 havi folyószámlakivonatunkat, ahol látszódik a rendszeres jövedelmünk. Illetve szükségünk lesz még az előző havi telefon- és közüzemiszámla befizetési igazolásaira, amelyek a nevünkre kell, hogy szóljanak.

Vállalkozók esetében a azonosító okmányokon kívül kelleni fog a NAV által kiadott, legutóbb lezárt, teljes üzleti évről szóló jövedelemigazolásunk. Ezen felül vinnünk kell egy, a köztartozásmentességet igazoló NAV nyilatkozatot, valamint a közmű befizetési igazazolásokat.

Nyugdíjasoknak az azonosító okmányokon kívül szükségük lesz a nyugdíjasigazolványukra. Ezen felül vigyék magukkal a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság tárgyévre szóló értesítését vagy nyugdíj átutalást tartalmazó számlakivonatot. Itt is szükséges lesz a közüzemi számlák befizetésének igazolása, mint a fenti két esetben.

Azt érdemes tudnunk, hogy amennyiben a bank szükségesnek ítéli meg, úgy további dokumentumokat is bekérhet bemutatásra.

Ha nagyobb összeg felvétele mellett döntünk, akkor a szabad felhasználású jelzáloghitelhez még további dokumentumok bemutatására fognak kötelezni. Itt vinnünk kell majd tulajdoni lapot, alaprajzot, egyes esetekben építési engedélyt. Továbbá szükséges lesz értékbecslés, közjegyzői okirat, illetve adásvételi szerződés.

Mennyire lesz költséges egy jó szabad felhasználású hitel?

A szabad felhasználású hitelek esetében a kamatok magasabbak, mint azt a kötött felhasználású kölcsönöknél megszokhattuk. Itt ez érthető is, hiszen a bank nem határozza meg a felhasználást, ezért a rizikó is sokkal nagyobb. A kamaton kívül más egyéb költségei is lesznek a hitelfelvételnek. A különböző díjak bankonként változhatnak. Mindig alaposan járjunk utána, hogy melyik kölcsön után mennyit és miért kell kifizetnünk.

Jellemzően díjat számolnak fel kiutalásért. Ezen felül költségeink keletkezhetnek a szerződésmódosításért. A szabad felhasználású kölcsönhöz szükséges okiratok, úgymint a tulajdoni lap, valamint az értékbecslés díja és a közjegyzői munkadíj szintén pénzbe fog kerülni. Az így keletkezett költségek pár tízezres elemei együttesen hamar elérhetik a több, mint 100 000 Ft-os kategóriát. Mielőtt tehát kölcsön felvételében gondolkoznánk minden esetben járjunk utána, hogy mivel jár egy ilyen hiteltermék felvétele. Több ajánlat összehasonlításával sokkal hamarabb körvonalazódhat a legoptimálisabb választás.

A cikkben leírt információk tájékoztató jellegűek és folyamatosan változó világ miatt nem feltétlenül naprakészek. Hitellel kapcsolatos kérdésekben nem tudok segíteni, viszont, ha megtakarításban vagy befektetésben gondolkozol, akkor iratkozz fel és segítek benne.

szabad felhasznalasu hitel