A tőzsde kialakulása

A 15.-16. században az Európai kereskedelem egy gyökeres és strukturális változáson esett át. A luxus termékeken, mint a fűszerek, arany és selyem mellett, megjelentek a mezőgazdasági, illetve a kézművesipari tömegtermékek. Ennek eredményeképpen kialakult a kereskedők nemzetközi piacokért való versenye. Természetesen nem csak egyes országok kereskedői vetélkedtek egymással, hanem a nagyobb haszon iránti vágy miatt, mindenki előnyt akart kovácsolni a többiekkel szemben. Ebben az időszakban a holland és flandriai városok óriási ütemben kezdtek el fejlődni. Ez volt a tőzsde kialakulásának előzménye.

Az első hivatalos börze a 15. században Flandriában, Brugge-ben alakult ki, és a kereskedők annak a tekintélyes kereskedőcsaládnak a háza előtt gyülekeztek, amelynek neve a “van der Burse” volt. A “burse” holland szó jelentése erszény vagy pénzeszsák, amely kereskedői közvetítéssel került át más európai nyelvekbe “elfekvő készletek értékesítése” jelentéssel. A magyar nyelvben börzeként ismerhetjük.

Az világ első értéktőzsdéje a hollandiai Amsterdamban jelent meg, ahol a kereskedők egy legenda szerint egy fűzfa alatt jelentek meg. A kereskedők ott kötötték meg üzleteiket a különböző országok vert pénzeire és más raktárakban vagy hajókon lévő áruk jelzálogleveleire.

Amikor 1602-ben a Holland Kelet-indiai Társaság kibocsátotta első részvényeit, a kereskedők már külön, erre a célra létrehozott csarnokokban kereskedtek. A tőzsde szó jelentése “áruknak – áruminták vagy szabvány alapján – és értékpapíroknak tömeges, rendszerint spekulációval járó adásvételére létesített intézménye”.

Elterjedése

A következő században a világkereskedelem központja Londonba helyeződött át. Körülbelül erre az időszakra datálják, amikor a tőzsdék gazdasági jelentősége átlépte az egyes országok határait is.

Royal Stock Exchange, a domináns tőzsde

Ez volt kétszáz éven át a legnagyobb értéktőzsde, árainak alakulása alapjaiban befolyásolta az európai kontinens fejlődő pénz- és tőkepiacainak helyzetét. Végül a 20. század közepén elveszítette vezető szerepét, mert mind a new york-i, mind pedig a tokió-i tőzsde túlemelkedett rajta.

tőzsde

A tőzsde napjainkban

Napjain legnagyobb tőzsdéje az amerikai NYSE, amelynek forgalma meghaladja az 5000 milliárd dollárt, és közel 2300 különböző részvényt jegyeznek rajta. Itt nem csak a amerikai, de más kontinensen található papírokat is jegyeznek. A nagy tőzsdéken kívül rengeteg tőzsde létezik, más-más forgalommal.

Azonban New York-ban egyre nagyon teret nyer az OTC-részvények számítógépes elektronikus piaca a Nasdaq, amelynek forgalma a londoni tőzsde forgalmához közelít. Majdnem 35000 papírral kereskednek, azonban az NYSE-hez viszonyítva árai jóval alacsonyabbak, így a dollárban mért forgalma is kevesebb.

A tőzsde fajtái

Árutőzsde

Értéktőzsde, ezen belül létezik Deviza- és Értékpapírtőzsde

Hírpiac

A tőzsde működése

A tőzsdei ügyleteket szerződéses, tőzsdei kereskedési joggal rendelkező felek a tőzsdén forgalmazott árukra kötnek. A tőzsdén információs táblák mutatják a legfontosabb tudnivalókat, mint az árfolyam vagy a különböző ajánlatok. Az ügyleteket szóban vagy számítógépen lehet megkötni, ahol a tőzsdei levezető a megjegyzés után kiállítja a kötjegyet, majd a tőzsdei nap végén megköttetik a szerződés.

A tőzsde a helyettesíthető tömegáruk koncentrált piaca, ahol szervezett keretek között, meghatározott szokások szerint történik a kereskedelem.

Tőzsdei kereskedési formák

Teljesen átalakult a piac napjainkra és már főleg online köttetnek a kereskedések különböző brókereknél. Jelenleg  több fajta kereskedési forma is elérhető a piacon, ami közvetlenül a tőzsdei kereskedéshez kapcsolódik, mint például a Forex, a CFD kereskedés, részvény kereskedés, viszont a legkedveltebb és a legkevésbé szakértelem igényes, az a Befektetési alapok. Ebben tudok neked segíteni. Iratkozz fel és beszélgessünk!

tőzsde