7+1 tőzsdei tipp

Azt látom a legtöbb megkeresés tanulságának, hogy elméletben a legtöbb ember fejében összeáll, hogy mit és hogyan akarja elérni, viszont valamiért még sem sikerül.
A tőzsdei kereskedés olyan, mintha vállalkozásba kezdenél. Saját magadért és a saját döntéseidért felelsz. Általában abból nem lesz sikeres vállalkozó, aki legalább egyszer nem volt már a padlón és állt onnan fel. A legtöbb esetben ez a tőzsdei kereskedésben is igaznak bizonyul. Összegyűjtöttem néhány gondolatot, ami segít abban, hogy időt spórolj saját magadnak a fejlődési folyamatban:

Tőzsdei tudás: 

  1. Ne gondold azt, hogy a több elméleti tudás jobb. Azt látom, hogy sokan elkövetik azt a hibát, hogy mindent tudni akarnak. Mindent meg akarnak tanulni, mert akkor sikeresebbek lesznek. Ez nem így van. Az a tapasztalatom, hogy a sikerhez a tőzsdén letisztult és egyszerű gondolkodás szükséges. Egyszerű döntéshozatal. Ha minden esetleges paramétert meg akarsz vizsgálni, akkor soha nem fogod megnyitni a kereskedésedet.
  2. Hiányos a tudás. Ez valamilyen szinten az első pontból fakad. Nagyon jó, ha valaki autodidakta módon próbálja magába szippantani az infókat, ugyanis muszáj képezni magad, viszont egy idő után le fog morzsolódni a lényeg. Feltöltöd az agyadat felületes tudással és nem fogsz tudni a lényeges részekre koncentrálni, hiszen nem is fogod tudni, hogy mi a lényeges és mi nem az.
  3. Megvan a tudás a fejedben, viszont nem tudod hol használd. Ezt egy saját példával magyarázom meg: Régen a főiskolán volt egy vizsgám, ahol 5 kifejtős kérdést kellett megválaszolnom. Írni, beszélni tudok így nekiláttam. Minden kérdéshez 8-10 sorban válaszoltam, majd leadtam a dolgozatot. Később odahívott a Tanár Úr és azt mondta: Nézze János, ez a dolgozat lehetne hibátlan is, viszont nem az. Nem igazán értettem és visszakérdeztem, hogy ezt hogyan érti? Azt mondta, hogy minden kérdésre megadtam a tökéletes választ, viszont egyik helyen sem a kérdésre feleltem. Ha a kérdéseket és a válaszokat összepároztatnánk, akkor tökéletes a dolgozat és 5-ös az érdemjegy, így viszont jószívűen egy 2-est tud adni. Ezért is nagyon fontos, hogy kommunikálj olyannal, akinek több tapasztalata van. Ebbe a hibába nagyon sokan belefutnak.
tozsdei tipp

Tőzsdei kereskedés pszichológiája:

  1. Túlságosan megvisel a kudarc. Hozol néhány rossz kereskedési döntést és teljesen összeomlasz lelkileg. Meg kell tanulni kezelni a kudarcokat. A kereskedéssel együtt jár az, hogy rossz döntéseket hozol. Nem kell nagy jelentőséget tulajdonítani egy-egy rossz döntésnek, hanem inkább tanulj belőle.
  2. Túl van értékelve a siker! Szoktam mondani, hogy nem az a nagy feladat, hogy sikeres legyél, hanem az, hogy az is maradj. Amennyiben túlértékeled az elért eredményeidet, ki fogsz zökkenni és könnyelműbben fogsz dönteni. Könnyen átveheti az irányítást az ego és a túlzott magabiztosság rossz döntésekhez fog vezetni.
  3. A kényszeres kereskedés. Vannak olyan napok, amikor egyszerűen nem jönnek a lehetőségek. Hiába nézed a grafikont, nem találsz jó beszállási pontokat. Ebben az esetben 2 dolgot tehetsz. Az egyik az, hogy rágörcsölsz és csak azért is belemagyarázod valamelyik grafikonba a lehetőségedet, vagy elengeded és nem kereskedsz. Az utóbbi lesz hosszú távon a jó döntés.
  4. Nem hosszú távon gondolkozol. Gyakran találkozom a tanítványaimnál azzal a mondattal, hogy jó lett volna pedig. Nincs ilyen mondat a tőzsdén. A döntésedet mindig az adott szituációban hozod meg és az adott szituációban hozol rossz vagy jó döntést. A jó lett volna pedig, nem kellett volna és a hasonló megfoghatatlan félmondatok nem léteznek. Ha rövid távon gondolkozol és a meghozott döntéseidet akarod megcáfolni, akkor nem leszel sikeres. Akkor tudsz sikeres lenni, ha hosszú távon akarsz az lenni és nem sanyargatod magad azzal, hogy mi lett volna ha.
  5. Végül, de nem utolsó sorban: Hozd meg a döntéseket! Annál rosszabb nincs, ha nem döntesz. Inkább legyen 100 rossz döntésed, mint 100 meg nem hozott. Hidd el, a hibákból tanul az ember, a személyiség a kereskedési szellem folyamatosan fejlődik.

Tudnám még folytatni a felsorolást, viszont majd egy következő írásban.. Azt gondolom, már ennek a 8 pontnak a tudatosulása nagy segítséget fog adni. Ha kérdésed van, akkor keress nyugodtan: Feliratkozás

tozsdei tipp