Tőzsdepszichológia, mint a legfontosabb tényező

Mielőtt valaki sikeres kereskedővé válik, fel kell ismernie és meg kell értenie egy fontos tényezőt: Emberek vagyunk, akiket az érzelmeik erősen tudnak vezérelni. A tőzsdepszichológia fontossága és hatékonysága abban rejlik, hogy az érzelmeinket megfelelően tudjuk kezelni. Ez nem azt jelenti, hogy robottá kell alakulnunk és el kell érnünk azt, hogy ne érezzünk.
Különbözőek vagyunk, tehát erre a folyamatra nagyon nehéz ráhúzni egy sémát. Természetesen vannak különböző módszerek, amelyekkel hatékonyan és gyorsan eredményeket lehet elérni, viszont a folyamatos kontroll az csak rajtad múlik. Többször hangoztattam, hogy nem az a nagy dolog, ha valaki sikeres tud lenni a tőzsdén, hanem az, ha valaki sikeres is tud maradni. Az útra könnyen rá lehet lépni, viszont ott maradni annál nehezebb. Ebben is sokat segítek a tanítványaimnak, ugyanis a tőzsdepszichológia kiemelten fontos

Megfelelő tőzsdepszichológia elérése

Elmondom a saját tapasztalatomat, azt, hogy nekem mi segített. Először is a fejekben kell rendet tenni. Gondolkodással tudod legyőzni saját magad, és nem fölösleges agyalásokkal.

Van egy olyan fogalom a kereskedésben, hogy technikai elemzés. Gondolkodjunk logikusan:
Azért elemzem a grafikonokat, hogy megmondja nekem merre fog tartani az árfolyam. Amikor az elemzést csinálod, akkor a tőzsdepszichológia rész még nem mérvadó, ugyanis nem kockáztattál pénzt, csupán azt akarod eldönteni, hogy mibe fektetsz.
Tegyük fel, hogy megcsináltad az elemzést és eldöntötted mibe fektetsz. Ebben az esetben, ha jó tudás a fejedben, már azt is tudod, hogy mikor fogsz kiszállni a befektetésedből. TEHÁT mielőtt kockáztattál volna egy forintot is, már tudod a kereskedés kezdetét, folyamatát és a végét is! Ezt hívják spekulációnak. Ha alapos a tudásod, ezek a spekulációk nagy számban sikeresek tudnak lenni. A technikai elemzés az objektív éned lesz. Ez az, amit a kezdőknek minél hamarabb meg kell tanulniuk.

tőzsdepszichológia
Tőzsdepszichológia és objektív én

Akkor leszel sikeres a kereskedésben, ha az objektív éned, tehát a technikai elemzés, amit csináltál, függetlenül attól, hogy mi történik az árfolyamokkal, diadalmaskodik az érzelmeid felett.
Gondolj csak bele. Amikor a technikai elemzést megcsináltad, már mindent eldöntöttél.. Meghoztad a döntéseidet! Kereskedés közben a legrosszabb, amit tehetsz, hogy megváltoztatod a döntésedet az érzelmeid hatására, ha ezt teszed, akkor rossz a tőzsdepszichológia és ezen sürgősen változtatnod kell, mert nem leszel sikeres.

Ez nem azt jelenti, hogy soha nem szabad 1-1 kereskedésbe belenyúlni. Természetesen lesznek olyan, tőled független történések, amelyek indokolják a kereskedés tartását, vagy zárását, viszont ezek a tényezők is a száraz tényeken fognak alapulni. Gondolok itt például egy olyan gazdasági hírre, amire nem számított senki, még is megtörtént és hatással van.

Tőzsdepszichológia és a döntések

Fontos, hogy tudj döntéseket hozni. Ha az életedben nem tudod meghozni a döntéseidet, akkor teljesen fölösleges tőzsdézned. A befektetés és az élet hasonló ebből a szempontból. Döntéseket kell hozni. Hoztál már az életedben rossz döntést? Én igen, én még fogok is. Befektetésben hoztam már rossz döntést? Igen, és fogok is! 

Nem az a probléma, ha rossz döntést hoztál, hanem az, ha nem döntöttél! Befektetésekről velem beszélhetsz.