8 tanács Warren Buffett részvénybefektetőtől

Warren Buffett korunk legismertebb befektetője. 2008-ban a Forbes magazin listáján a világ leggazdagabb embere lett. Amikor a 87. születésnapján arról kérdezték, mi a legjobb tanácsa a befektetők számára, azt mondta, hogy a tapasztalat a kulcs. Erre megkérdezték, hogy akkor mit ajánlana a kezdő befektetőknek, akiknek nincs tapasztalatuk, mire azt felelte: „Nos, szerencsére, tanulhatnak olyan befektetőktől, akiknek van tapasztalatuk”. Következzen hát 8 befektetési tanács Warren Buffett-től.

1. Olyan részvényt vegyen, amelyet hosszútávon is szívesen birtokolna!

Warren Buffett a buy and hold (vedd meg és tartsd) módszerre esküszik. Olyan vállalkozásokba fektet be, amelyek a távolabbi jövőben is sikeresek és eredményesek tudnak lenni.

„Ha nem gondolkodsz abban, hogy 10 évig birtokolj egy részvényt, akkor azon se gondolkodj, hogy 10 percig birtokold.”

A sikeres befektetésnél az időzítés a legfontosabb. Buffett azonban arra is figyelmeztet, hogy a piac nem biztos, hogy azonnal újra kinyílik.

„Csak olyasmit vegyél, amit akkor is szívesen tartanál, ha a piac 10 évre leállna!”

bika piac

2. Csak olyanba fektesse a pénzét, amit ismer!

Az egyik legtöbbet idézett mondat Warren Buffett-től:

„A kockázat abból jön, hogy nem tudod mit csinálsz.”

Könnyű a sikerünkön felbátorodva olyan iparágba fektetni, amiről valójában semmit sem, vagy csak alig tudunk valamit. Warren Buffett kerülte a technológiai szektort, mert nem ismerte eléggé.

“Soha ne fektess be olyan üzletbe, amelyet nem értesz!”

Buffett az indexalapokat is előnyben részesítette, amelyek nem kötődnek szorosan ahhoz, hogy az adott vállalatnak épp mennyire megy jól.

3. Warren Buffett : A minőséget tartsuk szem előtt!

Anno Buffett is beleszaladt abba a csapdába, hogy olcsón megvett olyan vállalatot, amelyről azt remélte, hogy eladhatja majd nyereséggel, ha jön egy váratlan jó hír. A későbbiekben megváltoztatta a stratégiáját, és úgy döntött, hogy többé nem fektet olyan cégbe, amelynek nem jó a hosszútávú teljesítménye.

„Jobb venni egy csodálatos céget korrekt áron, mint egy korrekt céget csodálatos áron.”

“Ha egy vállalkozás jól megy, a részvények követni fogják.”

Ahelyett, hogy engedne a kísértésnek, és olyan vállalat részvényeibe fektetne, amelyek épp nagyon akciósak, győződjön meg arról, hogy a vállalat minősége megfelel-e az Ön számára.

“Az idő a csodálatos vállalkozások barátja, a középszerűek ellensége”.

A részvényárfolyamok a befektetői érzésekkel együtt ingadoznak, de ez nem jelenti azt, hogy egy vállalat jövőbeli pénzáramlása megváltozott volna. Más szóval, egy vállalat részvényárfolyama átmenetileg elválhat a mögöttes üzleti értékétől.

4. A piac rosszul árazhat

“Az ár az, amit fizetsz. Az érték az, amit kapsz.”

Bár mindig van némi vita egy vállalat jövőbeli jövedelemáramlását illetően, a véleménykülönbségek mértéke általában jóval kisebb, mint a részvények árfolyamának ingadozása. Ahelyett, hogy az árak ingadozására koncentrálna, koncentráljon inkább a mögöttes értékre!

“Az alacsony árak leggyakoribb oka a pesszimizmus – néha általános, néha pedig egy-egy vállalatra vagy iparágra jellemző. Ilyen környezetben akarunk üzletet kötni, de nem azért, mert szeretjük a pesszimizmust, hanem mert szeretjük az általa produkált árakat. Az optimizmus az, ami a racionális vásárlók ellensége.”

5. Warren Buffett nem diverzifikál túl

A diverzifikáció, mint azt már korábban írtam hasznos dolog, hiszen csökkenti a kockázatát. Azonban nem szükséges több száz részvényt birtokolni, mint azt sok befektetési alap teszi. Már száz részvény birtoklása is gyakorlatilag lehetetlenné teszi a befektető számára, hogy nyomon kövesse a vállalatokat érintő aktuális eseményeket.

“Észre fogja venni, hogy a főbb részvényállományaink viszonylag kevesek. Ezeket a befektetéseket hosszútávon választjuk ki, ugyanazokat a tényezőket mérlegelve, mint amelyek egy működő vállalkozás 100%-ának megvásárlásakor is szerepet játszanának: (1) kedvező hosszú távú gazdasági jellemzők; (2) hozzáértő és becsületes vezetés; (3) vonzó vételár, ha egy magántulajdonos értékének mércéjéhez mérjük; és (4) olyan iparág, amelyet ismerünk, és amelynek hosszútávú üzleti jellemzőit kompetensek vagyunk megítélni. Nehéz olyan befektetéseket találni, amelyek megfelelnek egy ilyen tesztnek, és ez az egyik oka annak, hogy koncentráltan tartjuk a részvényeinket. Egyszerűen nem találunk száz különböző értékpapírt, amelyek megfelelnek a befektetési követelményeinknek. Ugyanakkor elég jól érezzük magunkat, ha abban a jóval kisebb számban koncentráljuk a birtoklásunkat, amelyet vonzónak minősítünk.”

A túlzott diverzifikáció velejárója lehet, hogy sok középszerű befektetést is tartalmaz a portfólió, ezzel felhígítva a kiváló részesedést hozókat. Warren Buffett azt tanácsolja, hogy inkább legyen kevesebb, de a jelenlegi befektetéseink állapotáról tájékozottak és naprakészek legyünk.

“Széles diverzifikációra csak akkor van szükség, ha a befektetők nem értik, hogy mit csinálnak”.

6. Akkor vásároljon, amikor alacsonyak az árak!

“Akár zoknikról, akár részvényekről beszélünk, én akkor szeretek minőségi árut vásárolni, amikor leértékelve van.”

Warren Buffett szerint, amikor a részvényeknek beesik az áruk, arra tekinthetünk egyfajta lehetőségként is. A piacnak természetes módon lesznek időről-időre mélypontjai, és akkor érdemes igazán befektetni, amikor az árak alacsonyak.

“A legtöbb embert akkor érdeklik a részvények, amikor mindenki mást is. Akkor kell érdeklődni, amikor senki más nem érdeklődik. Nem lehet megvenni azt, ami népszerű, és jól csinálni.”

befektetés és üzlet

7. Hiteles helyről informálódjon!

Rengeteg hír ömlik ránk nap mint nap, és nehéz kiszűrni belőle azt, ami hiteles és fontos. Ez hatványozottan igaz, ha a befektetési piac híreit nézzük, mégis rengeteg befektető hoz ezek alapján döntést. Pont ez a célja ezeknek a cikkeknek; tranzakciókat generálni a piacon.

“A részvénytulajdonosok azonban túl gyakran hagyják, hogy tulajdonostársaik szeszélyes és gyakran irracionális viselkedése őket is irracionális viselkedésre késztesse. Mivel oly sok a fecsegés a piacokról, a gazdaságról, a kamatlábakról, a részvények árfolyam-viselkedéséről stb. egyes befektetők úgy vélik, hogy fontos hallgatni a szakértőkre – és ami még rosszabb, fontos megfontolni, hogy a megjegyzéseik alapján cselekedjenek.”

A részvénypiacok napról napra vadul ingadoznak a legapróbb hírektől, a hangulat függvényében emelkednek és zuhannak. Ön maradjon racionális! Fontolja meg, hogy az adott hír valóban hatással lesz-e a vállalat hosszútávú teljesítményére. Ha a válasz nemleges, lehet éppen ellenkezőleg kell cselekedni, mint mindenki más, és eladás helyett vásárolni kell, amikor beesnik a részvények árfolyama. De a legfontosabb, hogy válogassa meg, hogy milyen hírekre hagyatkozik!

8. Warren Buffett szerint nincs egy jól bevált recept

Ahogy már a cikk elején is említettük, Warren Buffett azt mondja, hogy a kulcs a tapasztalat, ha pedig nincs, akkor tanulni azoktól, akiknek van. Az intelligencia nem elég ahhoz, hogy jó befektetők legyünk, azonban nem is szükséges zseninek lenni hozzá, hogy jó befektetők legyünk.

“A befektetésben elért siker nem korrelál az IQ-val. Amire szükséged van, az a temperamentum, hogy kordában tudd tartani azokat a késztetéseket, amelyek másokat bajba sodornak a befektetésben.”

“Nem kell rakétatudósnak lenned. A befektetés nem egy olyan játék, ahol a 160-as IQ-val rendelkező fickó legyőzi a 130-as IQ-val rendelkezőt.”

“A legtöbb ember számára a befektetés és a megtakarítás között nem az számít, hogy mennyit tudnak, hanem az, hogy mennyire reálisan határozzák meg azt, amit nem tudnak.”

Ugyanakkor nem szabad elfelejtenünk, hogy nincs és nem is lesz soha egy jól bevált recept, amivel biztos a nyereség. Vannak átfogó alapelvek, amelyek a segítségére lehetnek, de a befektetések világa egy bonyolult dolog.

“A befektetőknek szkeptikusnak kell lenniük a történelmen alapuló modellekkel kapcsolatban. Egy kockafejűnek tűnő papság által konstruálva… ezek a modellek általában lenyűgözőnek tűnnek. A befektetők azonban túl gyakran elfelejtik megvizsgálni a modellek mögött álló feltételezéseket. Óvakodjanak a képleteket hordozó kockáktól.”

Amennyiben segítségre van szüksége a befektetéseit illetően, konzultáljon egy pénzügyi szakemberrel, aki segítséget nyújthat Önnek.

bika piac